De vaardigheden van een goede tekstschrijver

de vaardigheden van een goede schrijver

Iedereen kan webteksten schrijven. Tenminste, iedereen kan woorden op papier zetten. Maar een goede tekst schrijven is meer dan alleen dat. Wat zijn eigenlijk de benodigdheden om een goede tekstschrijver te worden?

Creativiteit

Een tekst moet de boodschap overbrengen op een boeiende wijze. Langdradige teksten zijn onprettig om te lezen en de kans dat iemand wegklikt is groter. Creatief schrijven gaat natuurlijk ook om creativiteit. Wees dus creatief met hoe je jouw teksten smaak geeft. Alleen al de introductie van een tekst kan interesse opwekken, bijvoorbeeld met een anekdote die herkenbaar is voor de lezer. Als je voorbeelden gebruikt spreek je het inbeeldingsvermogen van je publiek aan en maak je een artikel minder droog.

Goed plannen

Als je elke week meerdere teksten oplevert moet je realistisch plannen. Doe je het tekstschrijven als bijbaan? Hou dan rekening met het werk wat je voor bijvoorbeeld je studie moet doen. Het bijhouden van een agenda is dan heel handig. Plan elke week op meerdere dagen schrijfmomenten in. Het beste is om die tijdstippen breed te maken voor het geval dat het schrijven even niet lukt. Het is moeilijker om inspiratie voor een tekst te krijgen als er te veel druk achter zit. Als je veel discipline hebt zorg je ervoor dat je geen tijd tekort komt en het werk netjes afgeleverd wordt. Geef jezelf dus de tijd bij het schrijven zodat het werk prettig blijft.

Een kritische blik op je teksten

Een kritische blik mag als tekstschrijver niet ontbreken. Als je een tekst hebt geschreven moet je die altijd goed controleren. Dan kom je fouten tegen waar je weer van leert en verbeter je de tekst waar nodig. Het kan helpen om de tekst na het schrijven even opzij te leggen voordat je hem nakijkt. Op die manier heb je een frisse blik op je eigen werk.

Oefening baart kunst

Een goede tekst schrijven leer je niet opeens. Hoewel een aanleg voor creatief schrijven je een voorsprong geeft moet je eerst veel oefenen om te leren hoe je iets in klare taal op papier zet. Zelf zal je merken dat er veel verschil zit tussen de eerste tekst die je schreef en de laatste. Op die vooruitgang mag je trots zijn en het motiveert om door te blijven gaan. Als je die drive vasthoudt kan je een hele goede tekstschrijver worden.

volgen

Over de auteur

Hoe snel je in deze tijd de juiste doelgroep kunt bereiken voor je product of dienst vind ik fascinerend. Hoe je vervolgens je doelgroep benaderd en omzet in een klant of fan is geen exacte wetenschap, maar als je de juiste snaar raakt kan het resultaat overweldigend zijn. Ik hoop dat mijn methodes en de software die ik gebruik ook voor jou het verschil gaan maken.

Laat een reactie achter:

Leave a Comment: