Door Stijn | Ondernemen

Geld verdienen met een blog

Geld verdienen met een blog

Mensen beginnen om uiteenlopende redenen een blog: hobbymatig, meer bezoekers trekken voor je bedrijf, een passie voor schrijven – noem maar op. Een andere reden die ik vaak hoor is ‘Ik wil geld verdienen met een blog’. Er zijn natuurlijk genoeg voorbeelden waarbij het aardig lukt :

Girlslove2run.com – opgericht in 2012 door twee dames met het als hoofdonderwerp hardlopen. Inmiddels is één van de twee dames gestopt maar wordt het voortgezet door Francien. De accounts spreken voor zichzelf, even als de bezoekers aantallen, grof geschat meer dan 500 unieke bezoekers per dag.

ilovehealth.nl – Daisy heeft zich toegelegd op gezonde recepten en fitness. Het blog oogt fris en inmiddels heeft ze een mooie following opgebouwd op haar social media kanalen – het verkeer wordt geschat op meer dan (ja je leest het goed) 25 000 unieke bezoekers per dag.

Chicslovefood.com – Nina en Elise zijn twee enthousiaste dames die een paar jaar geleden een blog zijn gestart met restaurant reviews.
Inmiddels vind je ook enorm veel recepten en gerelateerde health topics. Het succes op social media is groot even als het bezoekersaantal. Als je het aantal bezoekers wat deze twee dames hebben moet inkopen bij Adwords, dan ben je elke maand tonnen kwijt. Ze gaan snel richting de 100 000 bezoekers per dag!

Frankwatching.com – Hoewel ze tegenwoordig meer doen dan bloggen, is het nog steeds de ruggengraat van de . Het thema van de site  is online marketing. Ze hebben inmiddels een serieus team en creëren enorm veel content. Het bezoekers aantal fluctueerde nogal de laatste jaren, waarschijnlijk had dit maken met de Google updates, zoals Panda.  Afgelopen maand gingen ze ruim over de 100 000 bezoekers per dag.

Eerst de massa dan de kassa

Als je een blog begint, schrijf je pakweg de eerste 30 blogs voor je moeder, zusje en andere mensen die weten dat je blogt en het adres van je website kennen.
Zoekmachines ( Google ) nemen rustig de tijd om jouw website te indexeren. Het kan zó drie maanden duren, veel mensen zijn dan al weer gestopt. Ik kom regelmatig blogs tegen waar het laatste bericht uit 2012 dateert en er daarna niks meer mee is gedaan, zonde!

‘De aanhouder wint’ en dit geld zeer zeker bij het starten van een blog. Laten we als voorbeeld ilovehealth.nl nemen. Ze heeft nu een prachtig bezoekersaantal, maar dit heeft tijd gekost – zie de curve hieronder. Gegenereerd met SEMRUSH
Traffic report ilovehealth
Het bezoekersaantal t/m eind 2014 was niet zo bijzonder, maar daarna kreeg Google door dat de content waardevol was en er regelmatig geblogd werd. Waarschijnlijk is er aan de strategie ( werkwijze ) weinig veranderd, het kost dus even tijd voordat je bezoekers hebt. ( en de updates van Google werkte in haar voordeel )

Maar hoe verdien je geld aan bezoekers?

Ik heb het in een andere artikel gehad over AdSense en met de bovenstaande bezoekers aantallen kun je er best een aardig zakcentje mee verdienen. Er zijn gelukkig veel meer mogelijkheden.

Het eerste wat ik je zou willen adviseren om te doen, is het maken van een opt-in box en deze koppelen aan
e-mailmarketing software ( Ik gebruik Getresponse ). Met een opt-in box verzamel je mailadressen van bezoekers en kun je ze regelmatig updates sturen van je blog en ze op termijn producten en diensten aanbieden. Zie de voorbeelden hieronder, ze zijn gemaakt met ThriveThemes

Opt-in maakjewebsitezelf

Bezoekers schrijven zich natuurlijk niet zomaar in voor jouw maillijst, je moet ze waarde bieden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een Ebook, gratis recepten, SEO tips etc.

Voeg een webshop toe aan je blog

Geld verdienen met een blog als webwinkelier? Als je na verloop van tijd een mooi bezoekersaantal hebt en deze hebben zich ook ingeschreven op jouw maillijst, dan is omzet genereren met een webshop vrij eenvoudig. Als je “from scratch” een webshop moet opbouwen kost het veel geld om bezoekers naar je webshop te krijgen, maar jij hebt dus al een blog met bezoekers. Het is dan stukken eenvoudiger om omzet uit een webshop te halen. Voordat je bijvoorbeeld met WooCommerce een webshop in je website zet, is het wel verstandig om over de volgende punten na te denken:

  • Voorraad – Ga je zelf een voorraad aanleggen of verzend jouw leverancier het direct naar de klanten (dropshipping)? Met name in de beginfase zou ik pogen om voor dropshipping te gaan.
  • Welke betaalmethode accepteer je, als je iDEAL wilt aanbieden heb je een zakelijke rekening nodig
  • Heb je professionele afbeeldingen, afbeeldingen zijn de ruggengraat van een webshop
  • Heb je algemene voorwaarden opgesteld, direct goed regelen!
  • Klantenservice, klantencontact, klachten – wie gaat dit stuk oppakken?

Wordt Affiliate

Geld verdienen met een blog als affiliate, je biedt dan producten/diensten van andere bedrijven aan op jouw website. Je kunt in het geval van een gezondheidsblog bijvoorbeeld reclame maken voor eiwitpoeder, als bezoekers via jouw link in de webshop van de affiliate partner een aankoop doen, krijg jij hier een percentage van. De percentages variëren sterk en zijn afhankelijk van de branche, maar 10% is toch wel het minimale percentage wat ik aan zou houden.
Als je een maillijst hebt opgebouwd met de opt-in box, dan kun je jouw affiliate link hier natuurlijk ook gebruiken.
Het grote voordeel van affiliate marketing is het feit dat je geen afhandeling en klantcontact hebt.

Plaats banners van adverteerders

Geld verdienen met een blog door advertenties te plaatsen. Het plaatsen van banners (advertenties) is te vergelijken met AdSense, maar als je direct afspraken maakt met adverteerders kun je natuurlijk een hoger bedrag vragen voor het plaatsen van banners. De vergoeding is ook hier weer sterk afhankelijk van de branche. Zit je bijvoorbeeld in de financiële dienstverlening en je hebt meer dan 500 unieke bezoekers per dan kun je alleen van de advertentieopbrengsten rondkomen, maar in Health zijn de vergoedingen weer een stuk lager.
Adverteerders moet je zelf regelen (bellen/mailen) en als jij kunt aantonen dat je veel bezoekers hebt zijn ze vaak heel blij met je telefoontje of mailtje.

Succes met “Geld verdienen met een blog” – vragen, stel ze gerust.

volgen

Over de auteur

Hoe snel je in deze tijd de juiste doelgroep kunt bereiken voor je product of dienst vind ik fascinerend. Hoe je vervolgens je doelgroep benaderd en omzet in een klant of fan is geen exacte wetenschap, maar als je de juiste snaar raakt kan het resultaat overweldigend zijn. Ik hoop dat mijn methodes en de software die ik gebruik ook voor jou het verschil gaan maken.

Laat een reactie achter:

Leave a Comment: