Door Stijn | Google

Google Adsense – hoe werkt het ?

Google Adsense was een paar jaar geleden een uitstekend verdienmodel, in mijn omgeving waren genoeg jongens die tientallen websites uit de grond stampte puur en alleen voor de inkomsten uit Adsense. Leuke tijden, ook omdat je toen ook nog voor een paar cent in Google Adwords kon adverteren en we nog niet echt rekening hoefden te houden met kwaliteitsscores en ander geneuzel.

Internet is in korte tijd volwassen geworden en logischerwijs neemt de concurrentie dan toe, het is nu nagenoeg onmogelijk om alleen van Adsense rond te komen, uitzonderingen daar gelaten. Ik begrijp dat dit niet echt motiverend is om er mee aan de slag te gaan, maar ik wil je wel graag een realistisch beeld schetsen en je kunt er nog steeds best een aardig centje mee verdienen.

Leuke intro maar ik ken Adsense helemaal niet, wat is het ?

Sorry, ik ging er gemakshalve van uit dat je bekend was met Adsense, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn.

Goed, je hebt inmiddels begrepen dat Adsense onderdeel is van Google en dat jij door ruimte op je beschikbaar te stellen geld kunt verdienen. Google gebruikt deze ruimte op jouw website om advertenties van derden te kunnen weergeven en verdient er aan als bezoekers op jouw website op de advertentie’s klikken. Maar dan heb jij er nog niks aan, zul je waarschijnlijk denken – jij verdient er natuurlijk ook aan en dit systeem heet Google Adsense.

Hieronder een voorbeeld van Adsense die geplaatst staat op de website – How to clean anything

Google Adsense

Is Adsense geschikt voor mijn website ?

Dit is natuurlijk de hamvraag, het hangt van een aantal factoren af en misschien is een voorbeeld uit de praktijk wel het meest doeltreffend:

Een tijd geleden had ik een klant met een simpel blog over besparen. Dit blog was ooit als hobbymatig project begonnen, maar was inmiddels uitgegroeid tot een serieuze website met meer dan 20 duizend bezoekers per maand, geweldig natuurlijk!
Alleen de eigenaar had een groot probleem, hij had geen verdienmodel. Het enige wat hij deed was producten en coachingstrajecten van anderen aanbieden aan zijn mailinglijst. Het was allemaal nog een beetje houtje-touwtje omdat hij niet eens een percentage kreeg van de verkochten producten, maar gewoon een bedrag vroeg om een product aan te bieden aan zijn mailinglijst. Gelukkig was zijn lijst enorm ( >25 duizend ), dus als hij één adverteerder per maand had, zat hij er warm bij.
Hij realiseerde zichzelf dat hij met deze manier van werken wel erg afhankelijk was van zijn mailinglijst en er meer verdienmodellen mogelijk waren.

“Simplicity makes sense” steel ik even van Philips, maar zo kijk ik altijd naar dit soort websites.  Je kunt het heel ingewikkeld maken en een webshop gaan koppelen of een coachingstraject op gaan zetten, maar dit kost tijd en je weet nooit of het aanslaat en binnen een half jaar geld oplevert.

Direct in het eerste gesprek vroeg ik “heb je Google Adsense wel eens geprobeerd”? Nee was het antwoord.
In dit geval was het een kwestie van “baad het niet schaadt het niet”, bezoekers klikken echt niet direct weg als er een paar advertenties op de website staan die aansluiten bij het onderwerp van de website.

Laat ik je overigens direct uit de droom helpen dat je zwaar binnen kunt lopen met Adsense. De campagnes op deze website, met het serieuze bezoekersaantal van 20 duizend plus leverde uiteindelijk net iets meer dan 700 euro per maand op. Toch is 700,- euro heel behoorlijk als je ziet dat het geen invloed heeft op je bezoekersaantallen en het bounce percentage.

Adsense checklist

Concreet, wanneer is Google Adsense van toepassing;

  • Je hebt veel bezoekers, maar geen enkel verdienmodel
  • Je wilt geen afhandeling of klantencontact hebben
  • Je vindt een extra inkomen prettig, maar bent er niet van afhankelijk
  • Je gebruikt bijvoorbeeld , waardoor het makkelijk te implementeren is

Succes met Google Adsense er volgt nog een blog met een handleiding.

volgen

Over de auteur

Hoe snel je in deze tijd de juiste doelgroep kunt bereiken voor je product of dienst vind ik fascinerend. Hoe je vervolgens je doelgroep benaderd en omzet in een klant of fan is geen exacte wetenschap, maar als je de juiste snaar raakt kan het resultaat overweldigend zijn. Ik hoop dat mijn methodes en de software die ik gebruik ook voor jou het verschil gaan maken.

Laat een reactie achter:

(1) comment

[…] heb het in een andere artikel gehad over AdSense en met de bovenstaande bezoekers aantallen kun je er best een aardig zakcentje mee verdienen. Er […]

Reply
Add Your Reply

Leave a Comment: