Hostingbedrijf voor magento of wordpress kiezen?

Hoe kies je een hostingbedrijf voor WordPress of Magento?

Welke invloed heeft een goed hostingbedrijf op de prachtige die je hebt gemaakt met of een webshop met Magento?  Het ‘world wide web’ is nu immers je bakermat om naam voor jezelf te maken. Nadat je intensief bent gaan bloggen en kanalen hebt bestormd, zie je in Google analytics het resultaat: je hebt bezoekers! In analytics scrol je door wat statistieken, maar de precieze betekenis van alle termen weet je niet en je fixeert je alleen op het bezoekersaantal. Dat analytics een beetje omslachtig is beaam ik direct, maar je hoeft ook absoluut niet de hele dag ingelogd te zijn om de statistieken uit te pluizen. Een paar belangrijke statistieken zou je echter wel goed in de gaten moeten houden, dit zijn:

  • De gemiddelde duur van een sessie
  • Het Bouncepercentage

De laatste heeft heel vaak te maken met het traag laden van je website of webshop en dat kan resulteren in het mislopen van heel veel verkopen of geïnteresseerden! Als dit bij jou ook het geval is, kan het te maken hebben met jouw hostingbedrijf. 

Wildgroei aan hosting bedrijven

Voor een nieuwkomer in hostingland is het moeilijk kiezen, hosting is op internet één van de zwaarst beconcurreerde markten en er wordt hevig op geadverteerd. Laat ik eerst een geheim onthullen waar de meeste hostingbedrijven niet zo blij mee zullen zijn: de meeste Nederlandse hostingbedrijven kopen hun hosting in en zijn dus eigenlijk ‘reseller’ van grote internationale spelers. De ‘resellers’ hebben natuurlijk een opslag anders verdienen ze niks. Probeer dus altijd direct bij de bron je hosting in te kopen, dit kan zo een paar tientjes per maand schelen. De servers kunnen overigens heel goed zijn bij ‘resellers’ maar ze blijven in mijn ogen een beetje overbodig.

Welk type hosting heb ik nodig?

Welk cms gebruik je, is de belangrijkste wedervraag. Zelf werk ik met twee populaire open source oplossingen, namelijk Magento en WordPress. Als je kijkt naar de hosting behoefte van deze twee oplossingen dan zijn ze totaal verschillend van elkaar. Magento is een zwaar CMS en neemt direct een grote hap van je data-ruimte in beslag, WordPress daarentegen is relatief licht en zal niet veel meer dan 30 MB opeisen. Er zijn veel partijen die pretenderen dat ze Magento prima kunnen hosten en dat het zonder problemen draait, GELOOF DIT ECHTER NIET ZONDER BEWIJS! Ik heb vaak met dit bijltje gehakt en ben meerdere keren teleurgesteld door veel te rooskleurige verhalen. Met bewijs bedoel ik dat er een demo installatie beschikbaar is, dit is een kale Magento installatie en die kun je bijvoorbeeld testen in Pingdom (zie video).

WordPress draait op veel servers een stuk sneller, het is licht en heeft geen ingewikkelde PHP structuur zoals Magento, je kunt dus al uit de voeten met een redelijke ‘basic’ server.

Installeer de juiste plug-ins voor meer snelheid

Met alleen een snelle server ben je er vaak nog niet, je hebt zogenaamde cache plug-ins nodig om de snelheid acceptabel te maken. Dit geldt voor zowel WordPress als voor Magento. Cache plug-ins slaan delen van de site op in vereenvoudigde databases, ze worden eigenlijk gebundeld zodat een site sneller zichtbaar is. Je internet browser werkt volgens hetzelfde principe; op het moment dat jij een website een keer hebt bezocht slaat je computer dit op zodat je snel een website opnieuw kan laden. Een computer haalt sneller informatie van de harde schijf dan van een externe servers, logisch natuurlijk.

In mijn ogen is de beste (gratis) cache plug-in voor WordPress WP Fastest Cache.

Als je Magento gebruikt zou je eens kunnen kijken naar Turpentine Varnish Cache. 

Welk hostingbedrijf gebruik ik ?

Nadat ik veel hostingbedrijven hebt uitgeprobeerd, plus zelf bij ‘resellers’ heb gezeten, ben ik uitgekomen bij een mooi hostingbedrijf : SITEGROUND. Kort samengevat: Snelle servers, erg goede klantenservice, uitstekende prijzen, je kunt eenvoudig upgraden en ze gebruiken Cpanel!

Bekijk de video om de huidige snelheid van jouw website of webshop te testen!

Gebruik deze tools om je hosting te testen

 

volgen

Over de auteur

Hoe snel je in deze tijd de juiste doelgroep kunt bereiken voor je product of dienst vind ik fascinerend. Hoe je vervolgens je doelgroep benaderd en omzet in een klant of fan is geen exacte wetenschap, maar als je de juiste snaar raakt kan het resultaat overweldigend zijn. Ik hoop dat mijn methodes en de software die ik gebruik ook voor jou het verschil gaan maken.

Laat een reactie achter:

Leave a Comment: