Door Stijn | Google

Linkpartners voor je website en webshop, zinvol?

Als je een of webshop hebt, dan wil je natuurlijk gevonden worden, goede linkpartners kunnen hier enorm bij helpen.
In de begin dagen van internet was het niks anders dan een paar databases die naar elkaar toe linkte. Er waren toen maar een paar pc’s aangesloten op internet en je kon vanaf deze pc’s het internet op en informatie lezen uit  de databases, internet dus.

Dit heeft natuurlijk niks meer met het internet van nu te maken, of toch wel?

Na verloop van tijd kwamen er steeds meer databases/servers bij, het werd voor een steeds breder publiek toegankelijk en daardoor zagen een aantal bedrijven commerciële mogelijkheden, waaronder Google.
Google maakte het voor mensen makkelijk om snel informatie uit het internet te halen, door een zoekmachine te ontwikkelen waar iedereen mee overweg kon en welke de beste resultaten aan haar gebruikers voorschotelde, maar hoe bepaalde Google dit? In de begindagen was het algoritme van Google heel erg gericht op linkjes van en naar een database ( lees website ), in de online marketing wereld heet dit – Backlinks.
De positie van je website in Google werd grotendeels bepaald door het aantal links van andere websites die je naar jouw website had staan. Het duurde natuurlijk niet lang voordat er misbruik van deze methode werd gemaakt, immers als jij een website had met veel links kon je geld vragen voor het plaatsen van een link op jouw website, zogenaamde “Link farms” sprongen als paddenstoelen uit de grond. Bij deze bedrijven loopt alles geautomatiseerd en gaat het in de meeste gevallen alleen om, zoveel mogelijk links te verspreiden en niet om content en bruikbare content.

Backlinks, werken die nog, na alle Google updates?

Google begreep na verloop van tijd (eigenlijk niet eens heel snel) dat het algoritme aangepast moest worden. Het was niet meer vanzelfsprekend dat een website met veel backlinks ook het meest relevant was voor bezoekers. Vanaf dat moment werd er bijvoorbeeld meer gekeken naar:

  • De tijd dat bezoekers op een website blijven (hoe langer, hoe relevanter de informatie)
  • Hoe hoog het bounce percentage is (klikken mensen direct weg of openen ze meer pagina’s)
  • Of er reacties geplaatst worden onder bijvoorbeeld een blog
  • Of de website sociaal relevant is (wordt een website gedeeld op Social media)

Dus linkpartners zijn niet meer interessant?

Dat zou je inderdaad denken, maar de praktijk laat iets anders zien. Je hebt een minimaal aantal links nodig om goed te indexeren, als ik kijk naar websites met veel verkeer hebben ze altijd meer dan 100 backlinks staan. Het is natuurlijk de vraag of ze andere websites actief zijn gaan benaderen voor het plaatsen van links, of dat andere websites de content uit eigen beweging zijn gaan delen.

Hieronder een voorbeeld van een blog met een leuk bezoekers aantal en iets minder dan 100 backlinks: gegeneerd met top SEO software _ee3ac9a1_

Linkpartners seo voor je website

Dit Blog heeft haar bezoekers aantal te danken aan een combinatie van “keywords” en “backlinks”. Als je zelf een succesvol blog hebt zul je niet direct versteld staan van het bezoekersaantal, maar voor beginners is het natuurlijk fanatisch om elke dag bijna 100 bezoekers op je website te krijgen.

Met een tool als SEMRUSH kun je precies zien hoeveel bezoekers een website heeft, waar de backlinks staan en op hoeveel keywords een website rankt. Deze data geeft eigenlijk altijd het zelfde beeld, namelijk dat in eerste instantie een minimaal aantal backlinks nodig zijn om met keywords te ranken. Websites met meer dan 5 duizend bezoekers hoeven niet meer dan een paar honderd backlinks te hebben om op veel keywords te scoren.

Verbeter je positie in Google door een aantal goede linkpartners te benaderen

Linkpartners heb je met name in de beginfase nodig om je website te laten ranken in Google. Je hoeft geen duizenden links te plaatsen om mee te doen in de zoekmachines, maar probeer binnen een paar maanden in ieder geval 50 te plaatsen. Heel veel succes en mocht je een rapport willen van je eigen website? Geen probleem, schrijf je even in op de pagina – SEO checklist  

Vul het adres van je website / webshop hieronder in om te zien hoeveel backlinks jij hebt

volgen

Over de auteur

Hoe snel je in deze tijd de juiste doelgroep kunt bereiken voor je product of dienst vind ik fascinerend. Hoe je vervolgens je doelgroep benaderd en omzet in een klant of fan is geen exacte wetenschap, maar als je de juiste snaar raakt kan het resultaat overweldigend zijn. Ik hoop dat mijn methodes en de software die ik gebruik ook voor jou het verschil gaan maken.

Laat een reactie achter:

Leave a Comment: