Meer verkopen via Marktplaats

Door Stijn | Ondernemen

Meer verkopen op marktplaats

Tips om meer te verkopen op Marktplaats

Meer verkopen via Marktplaats is niet zo ingewikkeld en in dit artikel geef ik je een aantal praktische tips. Zelf heb ik via Marktplaats uiteenlopende producten verkocht, Auto’s, laptops, meubilair, kleding etc. Door mijn ervaring weet ik inmiddels waar je op moet letten om snel spullen te verkopen via Marktplaats.

Geschiedenis van Marktplaats

Marktplaats is één zo niet de populairste van Nederland. Het internetbedrijf werd in 1999 opgericht door Rene van Mullem, maar inmiddels is het onderdeel van eBay. De term ‘eerst de massa dan de kassa’ was zeker van toepassing op Marktplaats. In de begin jaren was het plaatsen van een advertentie gratis en hierdoor nam het aantal advertenties in hoog tempo toe. Inmiddels moet je in veel rubrieken betalen voor het plaatsen van een advertentie.

Sneller en voor een goede prijs je producten verkopen

Als je hebt besloten om je garderobe op te ruimen en deze op Marktplaats te zetten, begin je met het kiezen van een groep(rubriek). Het aantal groepen wordt steeds verder uitgebreid zodat bezoekers snel vinden wat ze zoeken.

Meer verkopen via marktplaats groepen

Meer verkopen via subgroepen

populaire zoektermen op marktplaats

Je kiest zowel een hoofdcategorie als een subcategorie. Maak een logische keuze die zo goed mogelijk aansluit op jouw product. De derde afbeelding (populaire zoektermen) is belangrijk voor je vervolgstap. Het is namelijk zo dat Marktplaats eerst naar de titel kijkt van jouw advertentie. Daarom is het belangrijk dat je de populaire zoektermen in de titel gaat gebruiken.

Titel en kenmerken

De titel van de advertentie is dus van cruciaal belang om goed gevonden te worden. Probeer alle steekwoorden in een zin te verwerken met een lengte van maximaal 60. Hieronder een voorbeeld van nette herenschoenen:

product beschrijving MarktplaatsDe titel moet zo min mogelijk voornaamwoorden bevatten omdat Marktplaats deze niet meeneemt in een zoekopdracht. In dit voorbeeld heb ik met opzet Suede zonder accent geschreven omdat veel mensen het zonder schrijven. De maat moet je bij “Maat” precies ingeven, maar in de titel hoeft dit natuurlijk niet. Bij Santoni varieert de maat per model vaak iets. Met de bovenstaande titel bereik je zowel mensen die op zoek zijn naar maat 44 en 45. De Conditie, het Type, de Kleur en de Maat naar waarheid invullen. Met name over de ‘conditie’ kan nog wel eens discussie ontstaan.

Met goede afbeeldingen verkoop je meer via Marktplaats

Aan de hand van de titel komt je advertentie naar boven, maar wordt er op geklikt. Dit is in bijna alle gevallen afhankelijk van de eerste afbeelding. Deze moet verleiden en er voor zorgen dat mensen verder klikken. Waar voldoet een goede hoofdafbeelding aan:

 • Zorg er voor dat het artikel in zijn geheel te zien is en centraal op de foto staat. Detailfoto’s voeg je natuurlijk wel toe maar gebruik je nooit als hoofdafbeelding.
 • Kies voor een rustige achtergrond.
 • Je foto moet scherp zijn.
 • De foto moet genoeg pixels bevatten zodat iemand kan inzoomen.
 • Je foto mag niet onder- of overbelicht zijn.
 • Het artikel moet representatief zijn, in het geval van netten herenschoenen dus even poetsen voor je ze op de foto zet.

Slechte foto marktplaats afbeelding Fout voorbeeld

goede afbeelding marktplaats Goed voorbeeld

Schrijf een goede advertentietekst

Een goede advertentietekst is belangrijk om bezoekers te overtuigen dat dit het juiste product voor hen is.
Om dit doen kun je de volgende punten in je advertentietekst verwerken:

 • Wees duidelijk en gedetailleerd over de staat waarin je product verkeert.
 • Als je het product op meerdere locaties kan worden bekeken/afgehaald, benoem je dit.
 • Geef aan hoe oud het is en in welke winkel het is gekocht.
 • Als je de bon of het garantiebewijs nog hebt, kun je dit benoemen en op de foto zetten.
 • Geef aan dat het snel verzonden of opgehaald kan worden. (mensen zijn ongeduldig)
 • Sta open voor vragen en zet dit in de tekst. (Dit wekt vertrouwen)
 • Als je een duurder product wilt verkopen, spoor mensen dan aan om te komen kijken.

De Prijs van je product

Natuurlijk wil jij de hoogst mogelijke prijs voor je product krijgen. Hoogst mogelijk is in deze wel belangrijk omdat Marktplaats een prijs-gedreven website is. Mensen zijn in veel gevallen op zoek naar koopjes en onderhandelen er lustig op los.
Kijk dus eerst naar vergelijkbare producten. Als je vijftig procent meer vraagt dan de concurrentie, verkoop je jouw product waarschijnlijk niet. Een goede advertentie kan er wel prima voor zorgen dat je direct meer response krijgt en het product uiteindelijk voor een hogere prijs verkoopt.

Contactgegevens en voorkeuren

Meer verkopen op Marktplaats gaat in grote maat om de prijs, maar vertrouwen is een goede tweede. Als iemand een iPhone van jouw koopt en deze moet worden opgestuurd, dan moet de persoon in kwestie jouw wel kunnen vertrouwen.
Een compleet profiel met telefoonnummer, e-mailadres en een normale naam (gekke pseudoniemen wekken geen vertrouwen), zijn een goede basis voor vertrouwen.
Persoonlijk ga ik bij contactvoorkeur altijd voor SMS. Het voordeel is dat je snel kunt reageren, het laagdrempeliger is dan bellen en je direct het telefoonnummer hebt van je potentiële koper.

Heb je zelf goede tips, plaats ze hieronder:

volgen

Over de auteur

Hoe snel je in deze tijd de juiste doelgroep kunt bereiken voor je product of dienst vind ik fascinerend. Hoe je vervolgens je doelgroep benaderd en omzet in een klant of fan is geen exacte wetenschap, maar als je de juiste snaar raakt kan het resultaat overweldigend zijn. Ik hoop dat mijn methodes en de software die ik gebruik ook voor jou het verschil gaan maken.

Laat een reactie achter:

Leave a Comment: