Door Stijn | SEO

Sitemap toevoegen WordPress

Sitemap maken voor je WordPress website

Regelmatig krijg ik vragen over de sitemap, veel mensen die starten met het bouwen van een horen en lezen van alles over websiteoptimalisatie. Helaas heeft een dag maar 24 uur en kun je niet direct alles toepassen. Het is daarom belangrijk om te weten welke dingen prioriteit hebben. Een sitemap zou bij iedere webmaster hoog op het prio-lijstje moeten staan.

Van bezoekers naar zoekmachines

Een decennia geleden werden sitemaps nog echt gemaakt voor bezoekers en was het “gewoon” een HTML pagina met links. Bezoekers konden op die manier makkelijk zien welke pagina’s de website bevatte. Tegenwoordig maak je één aan voor zoekmachines en wordt deze automatisch gegenereerd in een XML bestand.
Bezoekers maken nagenoeg geen gebruik meer van de overzichtspagina, zoekmachines daar en tegen des te meer omdat ze direct kunnen welke pagina’s een website bevat.

De XML sitemap is verteld aan zoekmachines welke pagina’s een website bevat en welke pagina’s belangrijk zijn en of er pagina’s zijn die niet geïndexeerd mogen worden. Voor zoekmachines wordt het dus een stuk makkelijk om te zien wat  nieuwe pagina/berichten zijn.
Hoewel een sitemap er niet voor zorgt dat een pagina/bericht hoger wordt geplaatst, worden ze wel sneller geïndexeerd.

Een voorbeeld vindt je hieronder:  Sitemap voobeeld

Voor starters is het extra belangrijk

Zoals ik eerder aangaf heeft een sitemap geen invloed op de posities van pagina’s in de zoekmachines, maar het helpt wel om pagina’s die nog niet geïndexeerd zijn onder de aandacht te brengen van zoekmachines.
Het is dus met name belangrijk voor nieuwe websites omdat deze vaak nog niet zoveel backlinks hebben naar individuele berichten (blogs), in dit geval is het voor zoekmachines moeilijker om een deze berichten te indexeren. Een sitemap biedt dan uitkomst, omdat je hiermee communiceert met de zoekmachines.

Hoe voeg je één toe aan WordPress?

Voor zijn er meerdere manieren om één toe te voegen. Ik gebruik in bijna alle gevallen de plugin van Yoast.
Het voordeel van deze plugin is dat het een alles in één plugin is en deze naast het creëren van een sitemap ook andere SEO aspecten voor je regelt.
Let Op! Als je Yoast installeert, dan staat hij nog niet automatisch ingeschakeld, Ga naar de plugin en navigeer naar XML Sitemap – hier vink je aan dat de plugin automatisch één moet maken en updaten.
Vervolgens kun je controleren of het is gelukt door naar jouwdomeinnaam.nl/sitemap_index.xml te gaan.

Maak gebruik van Google Webmaster Tools

Zoekmachines zijn vrij bedreven in het vinden van jouw sitemap, toch zou ik je willen adviseren om het ook nog even handmatig te doen in Google Webmaster Tools. Het voordeel hiervan is dat Google controleert of er fouten in zitten en hoe je deze eventueel kunt oplossen. Als je een nieuwe sitemap toe wil voegen hoef je enkel het adres op te geven –  jouwdomeinnaam.nl/sitemap_index.xml

Als je een andere plugin gebruikt dan Yoast, kijk dan goed welk adres deze plugin gebruikt voor de sitemap, hier kunnen nog wel eens verschillen inzitten.

Succes – vragen, stel ze gerust.

volgen

Over de auteur

Hoe snel je in deze tijd de juiste doelgroep kunt bereiken voor je product of dienst vind ik fascinerend. Hoe je vervolgens je doelgroep benaderd en omzet in een klant of fan is geen exacte wetenschap, maar als je de juiste snaar raakt kan het resultaat overweldigend zijn. Ik hoop dat mijn methodes en de software die ik gebruik ook voor jou het verschil gaan maken.

Laat een reactie achter:

Leave a Comment: