Website Kennisbank

CMS


CMS staat voor Content Management System. Met behulp van een CMS kun je op een eenvoudige manier de content op je website/webshop beheren. Het CMS (in ons geval WordPress) kun je vanuit Siteground met een paar simpele stappen installeren, zie ook die eerste instructievideo van de gratis videocursus. 


Domeinnaam


Een domeinnaam is een adres waarop een website bereikbaar is. Je kunt geheel naar eigen inzicht een domeinnaam kiezen, maar als ik je een paar tips mag geven, dan zou ik het zo kort mogelijk houden en niet onnodig veel verbindingsstreepjes gebruiken. Zoals ik ook aangeef in de videocursus zou ik indien mogelijk een .NL of .COM extensie gebruiken. Als de domeinnaam die je hebt gekozen bezet is en jij wilt deze toch graag gebruiken, dan kun je hem misschien overnemen. Om te zien wie de domeinnaam bezit kun je gebruik maken van de SIDN database, en checken wie de houder van de domeinnaam is. Als je een nieuwe domeinnaam wil registreren kun je gebruik maken van Versio. Dit bedrijf hanteert goede prijzen en het klantenpaneel is overzichtelijk en makkelijk in gebruik. 


Hostingbedrijf


Een hostingbedrijft heeft servers staan waar jij je website op kan zetten. Deze bedrijven zorgen er voor dat websites bereikbaar zijn voor bezoekers. De meeste hostingbedrijven hebben uptime garanties van boven de 95%, dit betekend dat je website nagenoeg altijd online bereikbaar is. In bijna alle gevallen heb je een primaire en secundaire server, als een server uitvalt wordt er automatische geswitcht naar de secundaire server waardoor je website altijd bereikbaar is. De bedrijven waar wij mee samen werken ( Siteground en Versio ) maken gebruik van Cpanel en Directadmin. In deze omgevingen kun je alles omtrent je webhosting regelen ( zie ook eerste instructie video ). Hostingbedrijven zijn vaak ook registers van domeinnamen, om het simpel te houden kun je een domeinnaam registreren bij je hostingbedrijf, maar dit is zeker niet noodzakelijk. Bij Siteground krijg je gratis een domeinnaam bij aanschaf van een hostingpakket.


Indexatie proces


Je wilt natuurlijk dat je website goed vindbaar is, maar niet iedereen kan op de eerste plek staan. Google heeft hier een algoritme voor bedacht en bepaald aan de hand van dit ritme op welke plek een website staat. Het algoritme kijk bijvoorbeeld naar het aantal backlinks naar jouw website (backlinks zijn verwijzingen (links) naar jouw website van externe bronnen zoals andere websites ,maar een link van een Facebookpagina wordt ook meegerekend). Het goed laten ranken van je website is een vak apart. WordPress in combinatie met
Thrive themes is al een hele goede basis om goed te scoren in de verschillende zoekmachines,  je moet natuurlijk zelf zorg dragen voor goede en unieke content.


Open source software


Open source software is voor iedereen toegankelijk en programmeurs en webdesigners mogen alles aanpassen. Op het moment dat je met deze software gaat werken kun je de code en het design naar eigen inzicht aanpassen.
De broncode is dus voor iedereen toegankelijk en aanpasbaar. Als je een beginner bent in websiteland dan heb je hier natuurlijk niks aan, wel is het goed om te weten dat de software (WordPress) volledig gratis is en dat er regelmatig updates zijn om de software te verbeteren.
Een andere groot voordeel is het feit dat er online enorme communities zijn met als onderwerp open source software, dus als je ergens niet uitkomt kun je in bijna alle gevallen online wel een antwoord vinden.


De Backend van je website


De backend is de machinekamer van je website, je kunt hier nagenoeg alles aanpassen, nieuwe plug-ins installeren en het design in grote mate aanpassen. Als je gebruikt maakt van WordPress is de backend meestal te bereiken op - jouwdomeinnaam.nl/wp-admin dit adres kun je indien gewenst aanpassen in Cpanel of Directadmin.


Plug-ins


Met plug-ins kun je een website uitbreiden, sneller maken of optimaliseren. Voor WordPress zijn er miljoenen plug-ins ontwikkeld die je vanuit het backend eenvoudig kunt installeren.
Als je gebruik maakt van Thive themes, dan zijn extra plug-ins bijna niet nodig omdat het een zeer uitgebreid pakket is. Probeer tot slot niet te veel plug-ins te installeren, maar alleen degene die je echt nodig hebt. Websites worden vaak trager als je te veel plug-ins installeerd.


Templates (themes)


Het basis design van een WordPress installatie is wel erg minimalisties, daarom kun je er voor kiezen een template te kopen en te installeren. Er zijn overigens ook veel gratis varianten maar de support is vaak matig en het oogt vaak net wat onprofessioneler. Als je bereid bent een kleine investering te doen in een template heb je betere support en is de look and feel van je website beter. Als je kiest voor Thrive themes heb je de keuze uit een ruim aanbod templates en is de support erg goed.


Email marketing software


De naam zegt het eigenlijk al, deze software is ontwikkeld om zoveel mogelijk uit e-mail marketing te halen. De software geeft je de mogelijkheid om vanaf je website e-mail adressen te verzamelen en geautomatiseerd emails te versturen. De mogelijkheden zijn eindeloos, zo kun je een serie e-mails maken die mensen over een bepaalde periode ontvangen, dit kunnen 3 email zijn maar het tienvoudige kan ook en geheel automatisch. Als je meer over e-mail marketing wil lezen? raadt ik je aan dit artikel te lezen :
E-mail marketing toegepast in de praktijk

Wij werken met Mailerlite en Getresponse. Deze systemen hebben een duidelijke interface en werken doeltreffend. De investering is te overzien is en bij Getresponse heb je ook direct de beschikking over webinar software!