website snelheid optimaliseren

De snelheid van je website verbeteren, doe je zo

Klinkt snelheid als een saai onderwerp? “Dit onderwerp past beter bij programmeurs en heeft geen prioriteit binnen mijn strategie” zal je misschien denken? Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel die mening een beetje bijstelt.

De harde cijfers

Een goede website snelheid kan een gigantische impact hebben op je . Elke extra seconde dat je website laadt reduceert je conversie met 7%, verminderd de page views met 11% en de klanttevredenheid neemt af met 16%. Als je veel bezoekers hebt en je website laadt traag mis je dus een enorme kans. Een goed voorbeeld is Firefox, door hun eigen website te versnellen met ruim 2 seconden hadden ze 15% meer downloads. Voor een bedrijf van deze omvang is dat een gigantisch verschil en het resulteerde in 10 miljoen extra downloads per jaar.

Wat zouden de gevolgen voor jou zijn als jouw website 1 seconde sneller laadt? Als je kijkt naar een site met een omzet van 1000 euro per dag dan kan één seconde laadtijd resulteren in een omzet toename van 25.000 euro per jaar! Heb ik je interesse gewekt, ik hoop het.

Websitesnelheid heeft meer positieve bijeffecten, namelijk:

 • Een lager Bounce percentage
 • De gemiddelde orderwaarde gaat omhoog
 • Klant tevredenheid wordt verbeterd
 • Je scoort beter in de zoekmachines (SEO)

Je leest het goed, het heeft dus ook invloed op de SEO. Google waardeert een website hoger als de laadtijd laag is, en dit is natuurlijk goed te verklaren; Google wil haar bezoekers een zo goed mogelijke ‘user experience’ bieden, een snelle website draagt hieraan bij.

Als je verkeer uit Facebook trekt is een snelle website nog belangrijker, de bezoekers die vanuit Facebook komen hebben nog minder geduld en dit komt waarschijnlijk door het karakter van Facebook. Mensen scrollen door hun tijdlijn heen, en als ze op jouw advertentie drukken maar lang moeten wachten totdat de website is geladen zijn ze snel weer vertrokken.

Hoe meet je de website snelheid?

Voordat we aan de slag met website snelheid optimalisatie moeten we wel weten hoe snel jouw website nu is!

Je hebt een aantal gratis tools om de snelheid te testen:

website snelheid testen

Pingdom is een gratis tool om de snelheid van je website te meten. Je ziet de volgende statistieken:

 • Performance grade. Waardering die door Pingdom aan je website wordt gegeven
 • Requests. Het aantal bestanden die je website moet laden. Meer bestanden : meer laadtijd
 • Load time. Hoe snel is je website zichtbaar. Als het meer dan 3 seconden is, duurt het te lang!
 • Page size. Hoe groot is je homepage, afbeeldingen, video’s en java scripts kosten kb’s

Test het een paar keer bij Pingdom en let er op dat je de juiste locatie selecteert bij settings.

Google heeft een eigen tool om de snelheid te testen, Pagespeed Insight. Als je een website invoert krijg je de huidige snelheid te zien en de verbeterpunten voor je website. Google laat in deze tool ook zien dat ze sterk kijken naar de usability op mobiel.

website testen met Google speed test

Als je geen technische kennis hebt kun je schrikken van de waterval aan verbeterpunten en misschien raak je gedemotiveerd om er wat aan te doen, maar vergeet de voordelen van een snelle website niet.  Als je een web-designer/programmeur hebt kun je hem het overzicht met fouten doorsturen (vergeet niet van tevoren een prijsafspraak te maken). Beheer en onderhoud je zelf websites dan is het kanaal (video plaatsen) James Upjohn’s op Youtube heel bruikbaar. Hij loopt met je door alle mogelijke fouten heen en legt direct uit hoe je het kunt oplossen!

Je website sneller maken

Vijf to do’s om de snelheid te verbeteren

Nu je weet waar ik het over heb gaan we aan de slag. In het beste geval heb je een razendsnelle website en één of twee probleempjes. Hieronder heb ik nog 5 tips neergezet die je kunt toepassen zonder technische kennis.

 • Optimaliseer de afbeeldingen en zorg er voor dat ze op de homepage nooit groter zijn dan 150kb
 • Plug-ins kosten tijd om in te laden, gebruik er dus niet onnodig veel
 • Gebruik niet te veel redirects en verwijder ze nadat Google de nieuwe pagina heeft geindexeert
 • Zet Google Pagespeed op je site, gratis en heel effectief
 • Installeer vanuit je een Cache plug-in

Het is nu tijd om aan de slag te gaan. Als je geen technische kennis hebt, start dan met de afbeeldingen en vraag aan je hostingbedrijf hoe het zit met hun Cache systeem.  

Als je de snelheid van jouw website professioneel wilt laten optimaliseren, kijk dan eens op deze website, WPsnelheid.

 

volgen

Over de auteur

Hoe snel je in deze tijd de juiste doelgroep kunt bereiken voor je product of dienst vind ik fascinerend. Hoe je vervolgens je doelgroep benaderd en omzet in een klant of fan is geen exacte wetenschap, maar als je de juiste snaar raakt kan het resultaat overweldigend zijn. Ik hoop dat mijn methodes en de software die ik gebruik ook voor jou het verschil gaan maken.

Laat een reactie achter:

Leave a Comment: